Möötte #1 – Valtakunnan virallinen epäonnistuja Tomi Kaukinen

16 syyskuun 2019 / By Aki Linnanahde

Valtakunnan virallinen epäonnistuja

Sosiaalinen media on täynnä tsemppausviestejä elämäntapakouluttajilta ja somejulkkiksilta. ”Never give up” on helppo sanoa, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

Ruotsinsuomalainen Tomi Kaukinen oli black metallia kuunteleva metrosiivoja Tukholmassa. Koulut jäivät peruskouluun, eikä arki ollut kovin hohdokasta. Parikymppisenä kaikki muuttui. Kaukinen päätti hakea eliittikouluun, mutta ensin oli käytävä lukio. Motivaatio löytyi oksennuksen hajuisesta tunnelbanasta, opinnot alkoivat maistua. Lopulta mies painoi valtavan työmäärän jälkeen valkolakin päähänsä keskiarvolla 10.0.

Opintojen jälkeen alkoi työ investointipankissa. Ura eteni nousujohtoisesti, mutta levottomalle Kaukiselle ei sekään riittänyt. Hän ryhtyi startup-yrittäjäksi ja halusi viedä hommat isolle, haastaa Instagramin ja muut tunnetut somealustat. Sijoittajiksi lähtivät muun muassa Teemu Selänne, Jari Litmanen ja Petteri Koponen. Monen käänteen jälkeen tie vei pienestä Kampin toimistosta Espanjaan ja FC Barcelonan neuvottelupöytään. Jopa Real Madridin entinen digijohtaja tuli töihin Kaukisen yritykseen. Sitten kaikki pimeni.

Tämä tarina kannattaa kuunnella. Suomalaisilla yrityksillä on usein käsissään hyviä tuotteita tai palveluja, joita ne eivät osaa markkinoida ja brändätä. Myös Tomi Kaukinen myöntää, että se oli yksi suurimmista virheistä. Moni ajattelee edelleen liian pienesti, vaikka koko muu maailma on teknologian avulla lähempänä kuin koskaan. Tarinan tärkein viesti on kuitenkin, mitä voi tapahtua, jos ei ajoissa huomaa merkkejä ja pidä itsestään huolta. Moni tunnistaa kiireen ja stressin, mutta kannattaisiko pysähtyä, ennen kuin voi olla liian myöhäistä?

Nykyään Tomi Kaukinen on brändännyt itsensä suosituksi puhujaksi. ”Valtakunnan virallisen epäonnistujan” tarina on kuulemisen arvoinen.

About The Author

Aki Linnanahde

Concreton luova johtaja, podcastisäntä ja radioääni