Pohjatyö tekee brändin kiinnostavaksi

20 toukokuun 2019 / By Jukka Vaittinen

Silloin tällöin suomalaisia brändejä näkee haukuttavan hajuttomiksi ja mauttomiksi. Eikä aina syyttä. Monenlaisia syitä asialle on esitetty ja iänikuisia vertauksia länsinaapuriin tehty monien toimesta. Kuluvan vuosikymmenen ajan brändien kehittämisen parissa työskennelleenä olen saanut melko kattavan katsauksen erilaisiin vallalla oleviin käytäntöihin ja ajattelumalleihin suomalaisten brändin ja liiketoiminnan kehittäjien päiden sisässä. Nyt kun, olen siirtynyt miettimään maailmaa entistä enemmän sisältökulmasta, on oman pääni sisällä muhinut väittämä vahvistunut entisestään:

Suuri osa brändeistä on laiminlyönyt pohjatyöt ja hukkuvat siksi massaan

Käsi sydämellä, kuinka moni meistä osaa sanoa mitä työnantajan brändi edustaa tai minkälaisten asioiden takana se seisoo? Nykyään moderneilta brändeiltä odotetaan kannanottoja ja tekoja, jotka resonoivat kohderyhmän kanssa, tekevät brändistä samaistuttavan ja täten sellaisen johon on helppo sitoutua. Minkälaisiin asioihin brändisi ottaisi kantaa tai mitä konkreettista se voisi tehdä edistääkseen asiaansa?

Näihin asioihin pureudutaan brändin konseptin rakentamisen aikana, mutta melko harvalta yritykseltä löytyy tällaista dokumenttia (poikkeuksena suurimmat yhtiöt). Konseptoinnin aikana paneudutaan kohderyhmän tarpeisiin ja erityisesti heidän arvostamiin asioihin. Tämän lisäksi kirjataan se, miten yritys ja sen brändi on tullut tähän pisteeseen ja minkälainen se tulevaisuudessa haluaa olla. Toisin sanoen, on ymmärrettävä se miksi brändi on sellainen kuin se nyt on. On myös tehtävä rajauksia esimerkiksi sen suhteen, kenelle brändi on tarkoitettu. Helppo ratkaisu on kohdistaa brändi mahdollisimman laajalle joukolle – erityisesti pienessä markkinassa kuten Suomi. Lopputulos tästä on kuitenkin usein kädenlämpöinen.

Jokin aikaa sitten kohistiin siitä, että brändillä pitää olla ”purpose”, merkitys. Kirjoittelua ja keskustelua aiheesta ei ole näkynyt entiseen malliin. Merkityksellä on kuitenkin suuri merkitys kun mietitään sisältöjä joilla brändistä tehdään samaistuttava ja kiinnostava. Yksinkertainen esimerkiksi julkisivukunnostuksia tekevistä yrityksistä. Ensimmäinen kertoo tekevänsä elementtijulkisivujen saneerauksia käyttäen patentoituja menetelmiä. Toinen kertoo tekevänsä julkisivuremontteja kaikenlaisiin kohteisiin. Kolmas kertoo tekevänsä lähiöistä kauniimpia tehden elementtijulkisivujen saneerauksia patentoiduin menetelmin. Minkä yrityksen on helpompi lanseerata brändinsä tai minkä näistä uskot jättävän vahvemman muistijäljen?

Olen aikaisemminkin puhunut ja kirjoittanut siitä, kuinka meille suomalaisille on luonteenomaista puhua tuotteiden ominaisuuksista ja toiminallisuuksista. Tuotelähtöinen sisältömarkkinointi onkin monien toimesta todettu toimivaksi myynnin kasvattajaksi, mutta tunteita se ei herätä. Tehokas sisältömarkkinointi onkin sekoitus tuotelähtöisiä sisältöjä sekä innostavaa, tunteiden tasolla sitouttavaa ja arvoista kumpuavaa sisältöä. Näin saat ihmiset palaamaan luoksesi ja teet itsestä kiinnostavan uusien ihmisten silmissä.

Loppuun vielä tämän ajatuspaperin tärkeimmät ajatukset tiivistettynä muistilistan muotoon.

  1. Tee pohjatyöt kunnolla, älä unohda brändikonseptia. Määritä kohderyhmäsi ja asetu heidän asemaan. Onko heillä huolia, joita ratkaiset? Voiko brändisi edistää jotain heille tärkeää asiaa?
  2. Pyri löytämään brändillesi merkitys ja tuo se rohkeasti esiin. Tee tekoja, jotka edistävät asiaasi ja tekevät sinut muistettavaksi.
  3. Naurata, itketä tai kosketa muilla tavoin sisällöillä. Ole rohkea ja tarjoile kohderyhmällesi syy puhua sinusta.

Jukka

Mistä meidät löytää?

Viihdettä etsimässä? Laita viestiä, soita tai tule käymään kahvilla, niin jutellaan lisää!Vai edetäänkö hieman hitaammin? Jätä tietosi alla olevan lomakkeen kautta.

Toimisto

Tallberginkatu 1, Kaapelitehdas C3, 00180, Helsinki

Ota Yhteyttä!

Samuli, +358 44 2379391
Jukka, +358 40 715 8697

Seuraava luku bränditarinallesi?

Ota yhteyttä!

samuli@concreto.fi

About The Author

Jukka Vaittinen

Concreton toimitusjohtaja, strategi ja brändiajattelija.